První republika ‒ pivní republika?
04. 11. 2020
Statistiky Hospodářská odvětví Zemědělství Spotřeba potravin
Obyvatelé Československa vypili v druhé polovině 20. let minulého století za rok v průměru 68 litrů piva na osobu, tedy o polovinu méně než v současnosti. Na území republiky vařilo pivo téměř 500 podniků, přičemž nyní jich je o sto více.
Detailní popis pivovarnického průmyslu v letech 1923 až 1927 přinesl v roce 1929 časopis Zprávy Státního úřadu statistického Republiky československé. Potřebné údaje poskytlo statistikům Ministerstvo financí a příslušné okresní finanční úřady.
Pivovar na každém kroku
V roce 1927 bylo v ČSR celkem 492 činných pivovarů (o čtyři roky dříve jich bylo v provozu 584). Minipivovarů (podle současné definice podniků s roční kapacitou výstavu piva do 10 000 hektolitrů) bylo tehdy celkem 292.
Pro srovnání: v roce 2019 dosáhl počet minipivovarů u nás 519, se započítáním velkých producentů bylo v České republice v provozu 617 pivovarů.
Pokud počítáme pouze pivovary na území dnešní ČR, v roce 1927 jich bylo 474. Pivo se v té době vařilo téměř v každém městě nebo v jeho nejbližším okolí. Jen v Praze například fungovalo 76 pivovarů, v Plzni 65, v Českých Budějovicích 29, v Hradci Králové 23, v Chebu 27, v Jičíně 44, v Brně 13, v Olomouci 16 a v Opavě 10.
Velcí hráči
Za první republiky existovaly čtyři velké pivovary, jejichž roční produkce přesáhla 200 tisíc hektolitrů, tři se nacházely v Čechách a jeden na Moravě. Jejich výrobky měly 19procentní podíl na celém trhu ČSR. Čechám tehdy kralovaly Měšťanský pivovar v Plzni, Akcionářský pivovar na Smíchově a pivovar Fr. Ringhoffera ve Velkých Popovicích. K největším patřily i Český akciový pivovar v Českých Budějovicích, Měšťanský pivovar v Mostě a První plzeňský akciový pivovar v Plzni. PAVEL HORTIG oddělení marketingu a PR Největším pivovarem na Moravě byl První brněnský akciový pivovar a sladovna v Brně a dále Akciová společnost Moravia v Brně a Severomoravský pivovar a sladovna v Hanušovicích. Slezsku vládl pivovar Dr. Jana Larische-Mönnicha se sídlem v Karviné a Měšťanský pivovar z Opavy, Slovensku pak bratislavský pivovar vlastněný bratry Steinovými a košický Bauernebel a syn. Zajímavé je, že na nově připojeném území Podkarpatské Rusi se v té době nacházel pouze jediný větší podnik v Podhořanech u Mukačeva. Jeho vlastníkem byl hrabě K. B. Schönborn-Buchheim. V současnosti jsou největšími českými producenty zlatého moku Plzeňský Prazdroj, Pivovary Staropramen, Heineken ČR, Budějovický Budvar a Pivovary Lobkowicz.
Chutě pivařů a spotřeba piva v proměnách času
V roce 1927 činila celková produkce piva v ČSR 10 milionů hektolitrů piva. Z toho 72 % tvořilo výčepní pivo, 27 % ležáky a 1 % pivní speciály. Za hranice tehdy putovalo 231 tisíc hektolitrů. Průměrná spotřeba piva byla 67,9 litru na osobu. Tuto statistiku poněkud „kazila“ populace Moravy, Slovenska a Podkarpatské Rusi, protože průměrná spotřeba obyvatel Čech byla 105,8 litru, tedy téměř o 40 litrů více.
V roce 2019 překonala výroba piva u nás hranici 21,6 milionu hektolitrů, nejoblíbenějšími byly ležáky, tedy spodně kvašené jedenáctky a dvanáctky, jejichž výroba tvoří více než polovinu celkové tuzemské produkce. Na vývoz šlo v roce 2019 celkem 5,4 milionu hektolitrů. Spotřeba piva na jednoho obyvatele České republiky, včetně kojenců, v roce 2018 byla 145 litrů za rok.
Článek si můžete přečíst také v časopisu Statistika&My.
Více se dočtete zde: Průmysl, energetika