Chardonnay jen od Pálavy
27. 03. 2018
Statistiky Hospodářská odvětví Zemědělství Rostlinná výroba
Pěstování révy vinné má na jižní Moravě dlouholetou tradici. Počátky vinařství spadají zřejmě již do období 2. století, i když přímé důkazy o zakládání vinic pocházejí až z období Velkomoravské říše z archeologických nálezů z přelomu 8. a 9. století. Na rozvoj moravských vinic mělo velký vliv středověké křesťanství, od 12. století byly zakládány kláštery a ty zakládaly vinice. Na počátku 13. století se obchod s vínem a vinice staly významným zdrojem příjmů měšťanů a šlechty. Prací na vinicích se zabývalo téměř veškeré místní obyvatelstvo. V roce 1309 byl vydán první vinařský zákon, podle kterého všechny spory o zdejší vinice rozhodoval výkonný orgán v Hustopečích, jež byly tehdejší největší vinařskou obcí na jižní Moravě. Zlatý věk moravského vinařství vyvrcholil kolem roku 1820, na Moravě bylo 29,8 tis. ha vinic a moravská vína byla známá a žádaná i v zahraničí.
Pro vinařství však nastaly i roky méně příznivé. Kromě krutých zim, které způsobily vymrznutí části vinic, se objevili i škůdci a onemocnění. Ošetřování vinic bylo stále nákladnější a nerentabilnost pěstování vinné révy vedla k postupnému úpadku vinohradnictví.
Sklizňové plochy a sklizeň révy vinné v Jihomoravském kraji, 1961–2017
ČSÚ sleduje vinice od roku 1920
ČSÚ má k dispozici údaje o rozloze produkčních vinic od roku 1920, kdy se hrozny sklízely z necelých 6 tis. ha. Na přelomu tisíciletí celková plocha vinic v ČR ale přesahovala již 15 tis. ha. Blížící se vstup do Evropské unie předznamenal zvýšenou aktivitu v rozšiřování plochy vinic. V ČR bylo v letech 2001 až 2004 nově osázeno více než 5 tis. ha vinic. V současné době vinice na jihu Moravy zabírají 18,2 tis. ha a tvoří 91,2 % republikového celku.
Plodným se keř révy vinné stává až čtvrtý rok po výsadbě. Sklizňové plochy jsou tak oproti celkovým výměrám vinic o 10 až 20 % nižší. Z archivních podkladů definitivních výsledků sklizně zemědělských plodin za okresy lze zjistit údaje o sklizni révy vinné v Jihomoravském kraji v současném správním uspořádání od roku 1961. Údaje za roky 1995 až 1999 jsou dopočteny z tehdejšího krajského celku (podíl 95 % ze sklizňové plochy v kraji a 96 % z objemu sklizně), do roku 2001 jsou ve výsledcích započteni i drobní pěstitelé.
Hektarové výnosy révy vinné v Jihomoravském kraji, 1961–2017
Sklizňová plocha v roce 2007 na maximu
V roce 1961 byly hrozny v Jihomoravském kraji sklizeny z plochy 5,2 tis. ha. Sklizňová plocha vinic v kraji se postupně zvyšovala. V roce 1977 překročila hranici 10 tis. a léta růstu byla ukončena rokem 1984 s hodnotou 11,7 tis. ha. Po devíti letech poklesu či kolísání se sklizňové plochy vinic v kraji snížily na 8,7 tis. ha v roce 1993. Poté však následovalo období nárůstu ploch a v roce 2000 již byly o jeden tisíc hektarů vyšší než před sedmi lety. V letech 2004 až 2007 se v meziročním zvyšování sklizňové plochy v kraji plně projevily výše uvedené aktivity nové výsadby. V roce 2007 sklizňová plocha v kraji dosáhla novodobého maxima, a to 15,7 tis. ha. V posledních pěti letech je sklizňová plocha révy vinné stabilní na úrovni 14,7 tis. ha, což tvoří 93 % republikového celku, oproti roku 1961 je téměř trojnásobná.
Výměra hlavních odrůd révy vinné v Jihomoravském kraji, 2015 (ha)
Ve výnosech hroznů byly v jednotlivých letech sledovaného období evidovány značné rozdíly zapříčiněné například možným poškozením kultur zimními a jarními mrazy, nepřízní počasí v době odkvětu, častými dešti v dalších fázích vegetačního období spojenými s výskytem plísní a škůdců. Krajním případem optimálních podmínek v Jihomoravském kraji byl rok 1983 s nejvyšší sklizní 107,8 tis. tun révy při výnosu 9,60 tuny z ha. Tehdejší desetiletý roční průměrný výnos byl překročen o 2,28 tuny z hektaru. O dva roky později byl zaznamenán opačný případ, kdy byly sklizeny pouze 4 tis. tun hroznů a výnos 0,35 tuny z hektaru dosáhl pouze 5,2 % desetiletého ročního průměrného výnosu. V roce 2017 bylo sklizeno 74,5 tis. tun hroznů při výnosu 5,06 tuny z ha. Desetiletý průměr výnosu byl překročen o 0,31 tuny z ha.
Čtyři vinařské podoblasti
Vinařská oblast Morava se geograficky rozkládá mezi Znojmem a Uherským Hradištěm a je tvořena čtyřmi vinařskými podoblastmi – Mikulovskou, Znojemskou, Velkopavlovickou a podoblastí Moravské Slovácko. V každé z nich se vzhledem k rozmanitosti krajiny daří především určitým druhům vín.
Pro Znojemskou podoblast je charakteristické Veltlínské zelené, Mikulovská podoblast v okolí Pálavy se zaměřuje na Ryzlink vlašský, Rulandské bílé a Chardonnay. Velkopavlovická vinařská podoblast produkuje především moravská červená vína a pro Slováckou podoblast je typický Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a Rulandské šedé.
V roce 2015 se uskutečnilo strukturální šetření o vinicích. Z výsledků je možno uvést, že v Jihomoravském kraji bylo 17,6 tis. pěstitelů, kteří révu vinnou pěstovali na ploše 16,7 tis. ha. V třídění podle odrůd byly bílé odrůdy pěstovány na ploše 9,8 tis. ha (58,6 % z výměry vinic v kraji), modré odrůdy na ploše 5,2 tis. ha (31,2 %) a ostatní odrůdy na ploše 1,7 tis. ha (10,2 %). Největší plochu mezi bílými odrůdami zabíraly Veltlínské zelené (1 659 ha) a Müller Thurgau (1 385 ha), mezi modrými odrůdami to byly Frankovka (1 121 ha) a Svatovavřinecké (1 109 ha).
Více se dočtete zde: Zemědělství