Spotřeba potravin a změny ve struktuře jídelníčku
16. 04. 2021
Statistiky Hospodářská odvětví Zemědělství Spotřeba potravin
Na jednoho obyvatele České republiky připadlo od roku 1993 do roku 2019 průměrně 20,4 tun potravin určených ke spotřebě. Struktura jídelníčku se v průběhu času změnila.
Mezi potraviny, kterých Češi zkonzumují v posledních letech více, patří těstoviny, bílé pečivo, rýže, luštěniny, drůbeží maso, sýry, tvaroh a další mléčné výrobky, jižní ovoce, rajčata, papriky, salátové okurky, saláty. Klesla naopak spotřeba hovězího masa, chleba, konzumního mléka, vajec, brambor, zelí, kapusty, květáku.
Obiloviny a výrobky z nich
Spotřeba obilovin v hodnotě mouky se od roku 1993 do roku 2019 příliš nezměnila, konkrétně poklesla o 2,2 % na 115,6 kg/rok. Největší podíl připadá na pšeničnou mouku, jejíž spotřeba ve sledovaném období vzrostla z 88,5 kg/rok na 97,0 kg/rok; naopak spotřeba žitné mouky poklesla z 22,4 kg/rok na 8,6 kg/ rok. Vzrostla také konzumace rýže, a sice z 3,9 kg/ rok na 6,7 kg/rok.
V kategorii mlýnských a pekárenských výrobků došlo ve sledovaném období k výraznému snížení spotřeby chleba (z 60,3 kg/rok na 39,0 kg/rok) a naopak ke zvýšení u pšeničného pečiva (z 38,4 kg/rok na 51,7 kg/rok). Vzrostla také obliba těstovin, jichž průměrný obyvatel v roce 1993 zkonzumoval 3,3 kg, ale v roce 2019 už 8,1 kg.
Spotřeba mlýnských a pekárenských výrobků (kg/obyvatel/rok)
Maso a ryby
Spotřeba masa se sice po roce 1993 nejprve snižovala, v posledních několika letech se však tento trend opět obrátil a v roce 2019 byla pouze o 1,3 % nižší než v roce 1993 a činila 83,2 kg na osobu. Zásadní změny se však odehrály na úrovni spotřeby jednotlivých druhů masa: konzumace hovězího výrazně poklesla o 54,0 % na 9,1 kg, ke snížení spotřeby došlo i u vepřového (o 10,6 % na 43,0 kg), naopak spotřeba drůbežího masa vzrostla o 147,9 % na 29,0 kg. Vepřové si přes pokles spotřeby drží prvenství v podílu na celkové spotřebě masa. V roce 1993 na něj připadalo 57,1 % a v roce 2019 pak 51,7 %. Pozice hovězího a drůbežího masa se během uvedeného období vyměnily: v roce 1993 byl podíl hovězího na celkové spotřebě 23,5 % a drůbežího 13,9 %, v roce 2019 to bylo pro hovězí jen 10,9 % a pro drůbeží 34,9 %.
Ačkoli ryby tvoří jen okrajovou položku jídelníčku průměrného českého strávníka, jejich spotřeba se postupně zvýšila ze 4,5 kg v roce 1993 na 6,0 kg v roce 2019.
Spotřeba masa (kg/obyvatel/rok)
Mléko, mléčné výrobky a vejce
Spotřeba mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka (mimo másla) od roku 1993 do roku 2019 stoupla o 31,0 % na 249,0 kg neboli 241,8 litrů. Samotná spotřeba konzumního mléka (v drtivé většině kravského, kozí mléko ke spotřebě přispívá jen desetinami procenta) přitom klesla o 21,8 % na 57,1 litrů, respektive 58,7 kg. Výrazně vzrostla spotřeba sýrů (o 126,2 % na 13,8 kg), především přírodních (o 200,0 % na 12,0 kg), tvarohu (o 95,8 % na 4,7 kg) a ostatních mléčných výrobků (o 61,5 % na 35,2 kg).
Spotřeba vajec se ve sledovaném období snížila o 17,9 % na 261 ks/rok; při použití přepočtu 20 ks na 1 kg to znamená pokles o 17,6 % na 13,1 kg.
Ovoce
Spotřeba ovoce vzrostla o 19,0 % na 86,5 kg/rok, zvýšilo se zastoupení jižního ovoce z 33,3 % na 43,4 %. Nejčastěji konzumovaným druhem po celé sledované období zůstávají jablka, ačkoli jejich spotřeba poklesla z 27,5 kg (tj. 37,8 % z celkového množství) v roce 1993 na 23,9 kg (27,6 % z celkového množství) v roce 2019. Nárůst spotřeby byl pozorován nejen u všech druhů jižního ovoce (u citronů a grapefruitů o 43,8 % na 4,6 kg, u pomerančů a mandarinek o 35,4 % na 13,0 kg, u banánů o 26,3 % na 12,5 kg a u ostatních druhů jižního ovoce dokonce o 393,3 % na 7,4 kg), ale také u vinných hroznů (o 161,5 % na 3,4 kg), meruněk (o 150,0 % na 2,5 kg), švestek (o 131,8 % na 5,1 kg) a broskví (o 76,2 % na 3,7 kg). Naopak klesla spotřeba třešní (o 52,6 % na 0,9 kg), višní (o 44,4 % na 0,5 kg) nebo rybízu (o 62,5 % na 0,9 kg).
Zelenina, brambory a luštěniny
Celková spotřeba zeleniny vzrostla o 17,3 % na 87,0 kg/rok. V roce 1993 bylo nejčastěji konzumovaným druhem zelí (13,8 kg, tj. 18,6 % z celkového množství), do roku 2019 jej nahradila rajčata (12,0 kg, tj. 13,8 % z celkového množství). Konzumace zelí v tomto období klesla o 50,0 % (na 6,9 kg), zatímco spotřeba rajčat vzrostla o 84,6 %. Druhé místo si po celé sledované období udržela cibule (10,1 kg, tj. 13,6 % v roce 1993 a 11,1 kg, tj. 12,8 % v roce 2019). Vzrostla i spotřeba paprik (o 104,0 % na 5,1 kg), hlávkového salátu (o 100,0 % na 2,4 kg), salátových okurek (o 80,0 % na 6,3 kg) a především melounů (o 344,4 % na 8,0 kg). Kromě zelí se například snížila i spotřeba kapusty (o 82,6 % na 0,4 kg), květáku (o 54,0 % na 2,3 kg) nebo petržele (o 31,3 % na 1,1 kg), v menší míře i mrkve (o 14,6 % na 7,0 kg).
Spotřeba brambor se od roku 1993 do roku 2019 snížila o 17,3 % na 69,5 kg na obyvatele. Naproti tomu luštěniny, ač také jen okrajová položka jídelníčku, vykázaly zvýšení spotřeby o 66,7 % na 3,0 kg.
Spotřeba ovoce, zeleniny a brambor (kg/obyvatel/rok)
Nealkoholické nápoje
V kategorii minerálních vod a nealkoholických nápojů došlo mezi roky 1993 a 2019 k výraznému zvýšení spotřeby, celkově o 120,2 % na 246,8 litrů. To platí především pro minerální vody, jejichž konzumace se zvýšila o 240,1 % na 56,8 l. K nárůstu ale došlo i v ostatních položkách: u sodových vod o 157,4 % na 29,6 l, u limonád o 94,6 % na 93,8 l a u ostatních nealkoholických nápojů (např. osvěžujících nápojů, ovocných a zeleninových šťáv a sirupů) o 85,8 % na 66,7 l.
Alkoholické nápoje
Spotřeba alkoholických nápojů v litrech celkem se ve sledovaném období sice mírně snížila o 1,9 % na 173,4 l, v přepočtu na litry čistého alkoholu však vzrostla o 8,7 % na 10,0 l. Počítáno v litrech celkem, klesla spotřeba lihovin (o 9,0 % na 7,1 l) i piva (o 4,9 % na 146,0 l), zatímco spotřeba vína se navýšila (o 32,7 % na 20,3 l). V přepočtu na litry čistého alkoholu držely shodný trend lihoviny (pokles o 9,7 % na 2,8 l) a víno (nárůst o 27,8 % na 2,3 l), zatímco u piva se spotřeba – v souvislosti s přechodem konzumentů od převažujícího výčepního piva k ležákům, případně pivním speciálům – zvýšila o 11,6 % na 4,8 l. V procentuálním zastoupení jednotlivých položek (počítáno v litrech čistého alkoholu) je ve sledovaném období stabilní zastoupení piva (46,7 % v roce 1993 a 48,0 % v roce 2019), podíl lihovin klesl (33,7 % v roce 1993 a 28,0 % v roce 2019) a podíl vína stoupl (19,6 % v roce 1993 a 23,0 % v roce 2019).
Struktura spotřeby se mění
Jak lze poznat z prezentovaných dat, ve sledovaném období došlo k určitým změnám ve struktuře spotřeby potravin. Podíl mléka a mléčných výrobků na celkovém objemu zkonzumovaných potravin vzrostl z 26,0 % na 31,3 %, podíl ovoce z 9,9 % na 10,9 % a podíl zeleniny z 10,1 % na 10,9 %. Vedle toho podíl obilovin v hodnotě mouky klesl z 16,2% na 14,5%, podíl masa a ryb z 12,1% na 11,2% a podíl brambor z 11,5% na 8,7%. Tyto změny byly dány nejrůznějšími faktory: někdo zareagoval na doporučení odborníků na zdravou výživu (která v průběhu sledovaného období také doznala určitých změn), případně na nejrůznější módní trendy, pro jiné zas byla určující cenová hladina potravin a v neposlední řadě se měnila samotná nabídka daná jak objemem tuzemské produkce, tak importu potravin nebo surovin k jejich výrobě.
Jak se zjišťuje spotřeba potravin
Český statistický úřad používá k výpočtu spotřeby potravin a nápojů bilanční metodu na základě následujících statistických informací:
– výsledky statistiky živočišné výroby za příslušný rok,
– definitivní údaje o sklizni zemědělských plodin za příslušný rok,
– výroba vybraných výrobků v průmyslu České republiky za příslušný rok,
– stav počátečních a konečných zásob v zemědělských organizacích,
– stav počátečních a konečných zásob u výrobců potravinářských výrobků,
– dovoz a vývoz potravinářských výrobků ze statistiky pohybu zboží přes hranice (se stavem k 1. 9. následujícího roku),
– samozásobení potravinářskými výrobky.
Dále jsou k výpočtu využívány údaje poskytnuté Ministerstvem zemědělství, Ústavem zemědělské ekonomiky a informací, jednotlivými potravinářskými svazy a dalšími organizacemi.
Spotřeba jednotlivých položek se počítá jako průměr na jednoho obyvatele České republiky. Počet obyvatel je dán středním stavem obyvatelstva k 1. 7. v příslušném roce. Pro statistiku spotřeby potravin v současnosti neexistuje žádná závazná klasifikace ani v České republice, ani v mezinárodním měřítku. Vlastní výpočty publikuje ve své databázi Organizace pro výživu a zemědělství OSN (FAO). Její metodika se od ČSÚ odlišuje, především úrovní zpracování jednotlivých položek – například spotřeba zeleniny je ve statistikách FAO rozlišena jen na několik málo položek (rajčata a výrobky z nich, cibule, ostatní zelenina), naproti tomu je zde sledována odděleně spotřeba sladkovodních ryb a několika skupin mořských ryb a dalších vodních živočichů.
Článek si můžete přečíst také v časopisu Statistika&My.
Více se dočtete zde: Zemědělství